Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα Ακορντεόν
αρμονίου, πιάνου, φλογέρας,
τραγουδιού για νήπια και παιδιά,
θεωρίας της μουσικής,
μουσικής προπαιδείας,
Μορφολογίας και Ιστορίας της μουσικής,
Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής
Βυζαντινής Μουσικής
με διαφοροποιημένη διδασκαλία
(και μέσω διαδικτύου/online)


Προετοιμασία εισαγωγής σε Μουσικά Σχολεία

Στείλτε το μήνυμα σας στη φόρμα επικοινωνίας




Εποχή της πολυφωνίας

- απο τον 9ο αιώνα μ.χ. ως το 1600 -

Κατά το 14ο αιώνα παρουσιάζεται η ακμή της πολυφωνίας με κέντρα στην Ιταλία, στη Γαλλία στην Αγγλία και αργότερα τη Γερμανία. Δημιουργείται το νέο τονικό σύστημα (μείζων και ελάσσων).  Το μεγαλύτερο όμως δημιούργημα της εποχής αυτής είναι η Αντίστιξη (δηλαδή η εξέλιξη της πολυφωνίας). Τότε δημιουργείται ο Κανόνας, η Φούγκα, η Λειτουργία,  το Μοτέττο (θρησκευτικού περιεχομένου), το Γαλλικό τραγούδι και το Γερμανικό χορικό που έγινε ο πρόδρομος για τα έργα των Μπάχ, Χαϊντελ και Μπετόβεν.
Κατα την εποχή αυτή δεν υπάρχει ακόμη εξέλιξη στην οργανική μουσική γιατι φωνές και όργανα παίζουν την ίδια μελωδία. Κατα το 1600 περίπου δημιουργείται το Μελόδραμα, το Ορατόριο και εξελίσσεται η Οργανική μουσική. Ο ι εκκλησιαστικές και ιερές παραστάσεις είναι η πρώτη πηγή της Όπερας. Τα θέματα δεν είναι μόνο βιβλικά αλλα παίρνονται και απο την αρχαία μυθολογία. Αυτή την εποχή αναπτύσεται και η Αρμονία (δηλαδή η μια φωνή συνοδεύεται απο συγχορδίες). Η Όπερα εξαπλώνεται απο τη  Φλωρεντία στη Ρώμη, στη Βενετία και στη Νεάπολη όπου με τον Σκαρλάτι ιδρύεται η Ναπολιτάνικη Σχολή που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία αρχίζει το Εθνικό μελόδραμα με τον Λούλι και αργότερα δημιουργείται στην Ιταλία η Κωμική Όπερα.
Το ορατόριο δημιουργείται παράλληλα με την Όπερα και είναι ύμνος αφηγηματικός και δραματικός με βιβλική υπόθεση. Εκτελείται απο μια φωνή, χορωδία και ορχήστρα.

πηγή: μουσική γ' γυμνασίου ΟΕΔΒ 1981

Δεν υπάρχουν σχόλια: